analyseren met een schaakprogrammaVeel schakers schaken puur voor hun lol. Wil je echter beter worden dan is het een must om jouw schaakpartij te analyseren. Je bekijkt dan, bij voorkeur met jouw tegenstander, je partij. Beschrijft waarom je bepaalde zetten hebt gedaan en wat jouw alternatieven waren. Om te kijken of jouw zetten de beste waren kun je gebruik maken van een computerprogramma om de zetten te analyseren. Zo krijg je in korte tijd inzicht in waar jij het beter had kunnen doen. Gebruik een schaakprogramma echt vooral om te leren en laat je er niet door ontmoedigen.

Goede schaakprogramma’s om mee te analyseren

Het meest bekende schaakprogramma om niet alleen mee te schaken, maar ook vooral geschikt om te analyseren is Fritz van Chessbase. Deze schaakgigant is inmiddels al aan versie 14 bezig, maar ben je in het bezit van versie 7 of hoger dan kun je al fantastische analyses maken. Het verschil voor de huis, tuin en keukenschaker is in deze versies niet al te hoog. Bespaar dus vooral veel geld door niet elke nieuwe versie aan te schaffen. Naast Fritz zijn er nog verschillende andere opties, zoals Hiarcs, Rebel en het relatief nieuwe Komodo. Heb je een van deze programma’s dan kun je ook zeker goed uit de voeten.

Analyseren op een Ipad

Je hebt niet per se een laptop of desktop nodig om een schaakpartij te analyseren. Je kunt dit ook prima doen op een Ipad. Ikzelf gebruik hier Stockfish voor. Dit programma heeft niet zo’n hoge rating als de alternatieven voor de laptop, maar met een rating van 2500+ geeft dit nog meer dan voldoende sterkte om de fouten eruit te halen en de betere zetten te adviseren. Je download Stockfish hier.

Online analyseren van jouw schaakpartij

Er zijn weinig alternatieven om online jouw schaakpartij te analyseren. Je kunt de module gebruiken op deze site, al is deze meer geschikt om een bepaalde stelling even op te zetten en alternatieven te bekijken. Ook is de sterkte niet megahoog. Ook is het handig als je bekend bent met de FEN-notatie. Is het je vooral te doen om het leren van een opening dan kun je altijd eens rondkijken op www.365chess.com. Deze website heeft een hele grote database online met openingen gespeeld zowel door grootmeesters als iets mindere goden. Je krijgt hier inzicht in de meest gespeelde zetten in een bepaalde opening en de winstkans daarbij. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen de winstkans op grootmeesterniveau en ook met daarbij de normale schakers. Erg leuk en soms ook handig.

Hoe analyseer jij jouw partij?

Ik gebruik voor analyses eigenlijk alleen Stockfish. Dit vind ik vooral handig omdat ik dit overal onderweg kan doen. Hoe analyseer jij jouw partijen en welke software gebruik jij daarvoor? Laat het me weten via de reacties!

Weten hoe een grootmeester een schaakpartij analyseert? Bekijk dan eens onderstaande video van schaakgrootmeester Jan Gustafson. Hij analyseert de partij in de halve finale van de World Cup tussen Anish Giri en Peter Svidler.

foto credits
analyseren op een schaakbord CC BY by JustABoy
schaakbord met computer op de achtergrond CC BY-SA by Long Zheng

Analyseren met een schaakprogramma
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *