Schaken tegen de computer is perfect voor als je even wat tijd over hebt. Zeker als je daarbij niet de mogelijkheid hebt om tegen een echte tegenstander te spelen. Dan kies je dus voor schaken tegen computer. En met de komst van nieuwe technologie kan dit overal en op steeds meer manieren gedaan worden. Zo wordt schaken tegen computer steeds vaker schaken tegen tablet of mobiele telefoon. En wil je tegen echte tegenstanders spelen voor net dat beetje extra uitdaging, dan kun je altijd nog online schaken via een schaakplatform.

Schaken tegen computer of ander medium

Het voordeel van schaken tegen computer is dat je minder snel verkeerd zet met je muis dan op een touchscreen. Bovendien geeft een groter scherm meer overzicht en een betere besturing. Schaken tegen computer of laptop is daarentegen lastiger wanneer je mobiel wilt zijn, een kleiner apparaat zorgt voor meer draagbaarheid en het programma is binnen enkele seconden opgestart. Schaken op laptop en computer is al jaren populair, als spannend tijdverdrijf of om de FIDE-rating te verbeteren. Ook kun je tegenwoordig alle nodige schaaklessen op je computer of gameconsole volgen.

Schaakprogramma’s om tegen te schaken

Er zijn heel veel schaakprogramma’s om tegen een computer te schaken. Hieronder een aantal zeer populaire schaakprogramma’s voor zowel computer, tablet/iPad als game console.

  • Shredder: schaaksoftware en schaakcomputer die tal van Wereld Computer Schaakkampioenschappen won. Shredder is verkrijgbaar voor op de computer, maar ook voor iPhone, iPod touch en iPad.
  • Fritz: won slechts één Wereld Computer Schaakkampioenschappen, maar heeft een schaakversie voor zowel de computer als de Nintendo Wii. Schaken tegen computer op zijn best.
  • Chessmaster: tegenwoordig eigendom van Ubisoft, is de bestverkopende franchiseonderneming op het gebied van schaken. De software is verkrijgbaar voor computer Nintendo, Playstation en andere platforms.

Online schaken met een tegenstander

Hoewel schaken tegen de computer behoorlijk uitdagend kan zijn, geven veel mensen de voorkeur aan schaken tegen een persoon. Hiervoor hoef je niet meer in je omgeving op zoek te gaan naar iemand die hetzelfde schaakniveau heeft als jij, maar kun je online terecht. Een aantal schaakplatforms waar je prima potjes kunt schaken tegen mens of computer:

Op onlineschaak.nl schaken tegen computer

De engine van Shredder is uitermate geschikt om tegen een computer te schaken. Deze online schaak computer kun je instellen in 3 niveaus, zodat je altijd een waardige, maar uitdagende, tegenstander treft. Op het laagste niveau speelt Shredder op een sterkte van ongeveer 1400 ratingpunten; op het gemiddelde niveau rond 1800 en op z’n sterkst loopt dit op tot 2200. En dat is voor de meeste schakers erg uitdagend. Succes!

Tactieken om schaken tegen de computer te winnen

schaken tegen computer Chessbase FritzEen schaakcomputer rekent heel snel heel veel stellingen door. Hierdoor kan hij bepalen met welke zet hij de beste stelling krijgt. Hiervoor worden alle mogelijke zetten doorgerekend. Hierin ligt zowel de kracht als de zwakte van een schaak computer. Wil je winnen van een computer met schaken dan doe je er het beste aan om de jouw stelling zo gesloten te houden als mogelijk. Hierdoor is het lastig een plan te verzinnen, en al helemaal om dit een aantal zetten achter elkaar door te rekenen. Schaken tegen computer is dus vooral zorgen dat de computer zo veel mogelijk moet rekenen.

Een tweede goede tactiek voor schaken tegen computer is het spelen van ongebruikelijke schaak openingen. Schaakcomputers hebben vaak een grote database met openingszetten. Hierdoor “kennen” ze de standaard openingen vaak beter dan hun tegenstander bij schaken tegen de computer. Ken je een minder gebruikelijke opening erg goed, dan heb je dus een voorsprong.

Een derde tactiek om van een computer met schaken te winnen is door veel stukken op het bord te houden. Elk stuk dat op het bord blijft biedt weer extra mogelijkheden om te zetten. Zoals eerder gezegd rekent een computer alle zetten door van elk stuk op het bord. Hoe meer stukken, hoe meer tijd een computer nodig heeft. Een computer denkt daarom minder diep als er meer stukken op het bord staan. En dat biedt jou meer kans om tactische plannen uit te voeren!

Ben je geïnteresseerd lees dan hier hoe een schaakcomputer werkt.

Ervaringen met schaken tegen computer

schaken tegen computerEr zijn vele websites waar je het schaakspel tegen de computer kunt spelen. De engine van Shredder kom je zelfs al op  verschillende websites tegen. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is wat jouw favoriete website is waar je online kunt schaken tegen de computer. Je favoriete schaken tegen computer website kun je in de reacties vermelden.

Als uitsmijter nog wat nostalgie. Dat het geen schande is om van een computer te verliezen bewijst zelfs Gari Kasparov. In 1997 werd hij met schaken tegen de computer verslagen door de schaakcomputer Deep Blue. Hier een filmpje uit die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *