online schaakanalyseSoms heb je een partij gespeeld en ben je er zeker van dat je op een bepaald moment de winnende combinatie hebt gemist. Of heb je een eindspel bereikt dat je had moeten winnen, maar dat uiteindelijk niet kon. Dan is het handig dat er een online schaakanalyse tool  is waarmee je met simpele invoer snel een indicatie van stelling kunt krijgen en tegen de computer kunt verder spelen om je gevoel te staven.

Online analysetool met FEN notatie

De schaakanalyse tool op deze website is gemaakt door Lichess. De module werkt door invoer van de huidige stelling via FEN notatie (Forsyth-Edwards Notation). Deze notatie laat je de stukken op het bord op de juiste positie invoeren, laat je daarna vertellen wie er aan zet is, of je nog mag rokeren of en passant mag slaan en op welk zetnummer je bent. In het begin zal de notatie wellicht wat vreemd overkomen, maar geloof me, als je het trucje doorhebt voer je blind jouw stelling in.

Start hier je analyse

Klik op onderstaande link en voer daar de FEN notatie in. Je kunt ook een partij vanaf het begin naspelen. Klik daarna op het knopje bij local computer evaluation. In het scherm zal de stelling komen die jij hebt ingevoerd. De module begint dan met evalueren en heb je een zet gedaan dan wordt de stelling opnieuw geanalyseerd. Op deze manier leer je het meest van de schaakanalyse. Wil je opnieuw beginnen voer dan de FEN notatie nogmaals in en klik weer op analyze.

Start hier de analyse van je schaakpartij

Automatisch FEN notatie genereren voor analyse

Er is een gemakkelijkere manier om de FEN notatie te genereren om een analyse van jouw schaakpartij te doen. Je gaat hiervoor naar de database van chesstempo.nl. Hier voor je de zetten uit van jouw partij en klik je op het tweede icoontje van rechts onder het schaakbord. Op dat moment wordt de FEN notatie getoond en kun je deze kopiëren.

Helpt deze schaakanalyse software jou?

Ik hoop dat je met deze analyse software jouw inzicht (en gemoedsrust) in het schaakspel wat kunt vergroten. Heb je vragen of hulp nodig bij het gebruik van de analysetool laat het me dan even weten. Succes!

Photo Credit afbeelding schaken op mobiele telefoon: arellis49 via Compfight cc
Photo Credit schaakanalyse achter bord: JustABoy via Compfight cc

3 gedachten over “Online schaakanalyse

 • 1 oktober 2016 om 18:45
  Permalink

  Heb volgende FEN-code ingevoerd voor analyse maar er verschijnt geen stelling op het bord : 2k3rr/Qpp1bp2/3p1n2/3Pq3/P3P3/2N2R1p/1PP3P1/R3N1K1

  Beantwoorden
  • 3 oktober 2016 om 20:37
   Permalink

   Hallo Walter,
   Dank voor je bericht. Ik vermoed dat met de upgrade van chess partner van 5.4 naar 6 door Lokasoft de analyse module niet meer wordt ondersteund. Ik ga kijken of en hoe ik dit kan oplossen.
   groet,
   Erik

   Beantwoorden
 • 23 maart 2017 om 20:54
  Permalink

  Hoe hoge rating speld die wereld-tittelhouder,in de level,als op zijn hoogst,maar wel op remize niet wint maar ook niet verliest.
  En op welke level heeft danago gelijk gespeeld,op een hoge level,waarschijnlijk,hoe hoger als de wereld/tittel
  En heeft de tittelhouder al een paar keer verloren van danagospeel;tactiek,yes jawel of niet waar dat heeft carlson zoveel keer gespelend gewonnen,waar of niet waar van code-name bananiel-codename-danago.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *