Een relletje bij de FIDE. Of liever gezegd een ware rel. Het WK is volgend jaar gepland in Iran, en dat land verplicht vrouwen in het openbaar een hoofddoek te dragen. Doen vrouwen dat niet dan wachten zware straffen. En raad eens. De FIDE vindt dat de vrouwen die op dat toernooi schaken zich moeten confirmeren aan deze voorschriften. En daar zijn niet alle vrouwen het mee eens.

Zware straffen op niet dragen hoofddoek

Draagt een vrouw in het openbaar in Iran geen hoofddoek dan loopt het kans voor lange tijd de gevangenis in te gaan of lijfstraffen te krijgen. Ditzelfde geldt trouwens voor het alleen met een man in een ruimte te zijn. Dat eerste is vooral vervelend en discriminatie. Niet alleen met een man in 1 ruimte mogen zijn is ook nog eens lastig als je een mannelijke coach of secondant hebt.

Kledingvoorschriften bij schaken niet nieuw

schaken hoofddoek campingkledingToch is het niet nieuw dat er kledingvoorschriften zijn bij het schaken. Weliswaar niet religieus gebonden, maar bij het EK in 2012 werd al wel voorgeschreven wat schakers en schaaksters mochten dragen. Zo werd voorgeschreven dat men een complete look met matchende kleuren, schoenen en accessoires. Bij de dames mocht het decollete niet te laag zijn en bij de heren geen overdreven hoeveelheden borsthaar uit het shirt. Ook werden korte mouwen niet gewaardeerd. Destijds waren al de nodige discussies over deze voorschriften. Toch waren dat andere discussies. Het verschil tussen campingkledij en netjes gekleed en deze discussie over hoofddoekjes is natuurlijk heel anders.

In welke kleding schaak jij graag?

Heb jij een voorkeur welke kleding jij draagt tijdens het schaken? Of zou jij het WK boycotten als je als vrouw verplicht een hoofddoek moest dragen? Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Gelukkig hoef je bij online schaken geen rekening te houden met wat je aan hebt!

Schaken met een hoofddoek
Getagd op:

2 gedachten over “Schaken met een hoofddoek

 • 27 juni 2019 om 14:53
  Permalink

  ik vind dat de wereldschaakbond dan naar een ander land moet uitwijken …
  geloof en daarbij passende kledingsvoorschriften horen een vrije keuze te zijn
  stel je voor dat je Priscilla Scholten ineens met hoofddoek ziet of Emma de Vries of Maaike Keetman!!
  Gun het zulke dames hun eigen haar te laten zien! Dat is te mooi om te verstoppen!!

  Beantwoorden
 • 8 augustus 2019 om 21:11
  Permalink

  Ik zou wel graag aan zo’n schaaktournooi willen deelnemen in een Boerka. Als man mag ik waarschijnlijk niet eens binnengelaten worden maar in een Boerka wel. Praten hoeft niet perse en is waarschijnlijk ook verboden. Met een beetje toneelspel kan ik heel ver komen, misschien wel tot aan de prijsuitreiking. Waar kan ik me aanmelden ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *