Een relletje bij de FIDE. Of liever gezegd een ware rel. Het WK is volgend jaar gepland in Iran, en dat land verplicht vrouwen in het openbaar een hoofddoek te dragen. Doen vrouwen dat niet dan wachten zware straffen. En raad eens. De FIDE vindt dat de vrouwen die op dat toernooi schaken zich moeten confirmeren aan deze voorschriften. En daar zijn niet alle vrouwen het mee eens.

Zware straffen op niet dragen hoofddoek

Draagt een vrouw in het openbaar in Iran geen hoofddoek dan loopt het kans voor lange tijd de gevangenis in te gaan of lijfstraffen te krijgen. Ditzelfde geldt trouwens voor het alleen met een man in een ruimte te zijn. Dat eerste is vooral vervelend en discriminatie. Niet alleen met een man in 1 ruimte mogen zijn is ook nog eens lastig als je een mannelijke coach of secondant hebt.

Kledingvoorschriften bij schaken niet nieuw

schaken hoofddoek campingkledingToch is het niet nieuw dat er kledingvoorschriften zijn bij het schaken. Weliswaar niet religieus gebonden, maar bij het EK in 2012 werd al wel voorgeschreven wat schakers en schaaksters mochten dragen. Zo werd voorgeschreven dat men een complete look met matchende kleuren, schoenen en accessoires. Bij de dames mocht het decollete niet te laag zijn en bij de heren geen overdreven hoeveelheden borsthaar uit het shirt. Ook werden korte mouwen niet gewaardeerd. Destijds waren al de nodige discussies over deze voorschriften. Toch waren dat andere discussies. Het verschil tussen campingkledij en netjes gekleed en deze discussie over hoofddoekjes is natuurlijk heel anders.

In welke kleding schaak jij graag?

Heb jij een voorkeur welke kleding jij draagt tijdens het schaken? Of zou jij het WK boycotten als je als vrouw verplicht een hoofddoek moest dragen? Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Gelukkig hoef je bij online schaken geen rekening te houden met wat je aan hebt!

Schaken met een hoofddoek
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *