online schaken bij helena schakenHelena Schaken is een website waar je gratis online kunt schaken. Het enige dat je hoeft te doen is je aan te melden met een gebruikersnaam en wachtwoord en je kunt gaan schaken. Door te spelen op dit schaakplatform krijg je een rating en die stijgt als je wint en daalt uiteraard als je verliest. Hoe sterk je stijgt of daalt hangt natuurlijk af van de sterkte van de tegenstander. Bij Helena kun je zowel individueel als in teams schaken. Ook goed om te weten is dat er gemiddeld zo’n 1000 schakers tegelijk partijen hebben lopen. De sterktes variëren van huisschakers tot schakers met een knsb rating van ongeveer 2300.

Online correspondentie schaken

Het model waarmee de partijen op Helena Schaken voornamelijk gespeeld worden is een tijd van minimaal 1 zet per 7 dagen. Het is echter niet gebruikelijk dat tegenstanders zo lang wachten met zetten. Vaak worden meerdere zetten per keer gespeeld, zodat er nog een beetje tempo in de partij blijft. De 7 dagen is voornamelijk van belang als je een keer een paar dagen zonder internet zit, dan gaan je partijen niet verloren. Het zetten doe je op de website zelf. Je ziet dan ook direct het bord. Of je aan de beurt bent zie je als je ingelogd bent, of als je de toolbar van Helena Schaken hebt geïnstalleerd.

Contact met tegenstander via chat of direct messaging

Speel je eenmaal je partij dan kun je met je tegenstander contact opnemen via een persoonlijk bericht of een chatbericht. Op die manier kun je iemand succes wensen of bijvoorbeeld een remiseaanbod toelichten. Ik heb gemerkt dat het communiceren met een tegenstander erg prettig werkt. Zo is het fijn om te vertellen als je een paar dagen niet online kunt komen, of als er iets opvallends in de partij gebeurt. Daarnaast is er nog een forum waarop leden van de site met elkaar discussiëren.

Teamschaken op Helena Schaken

Naast individueel schaken biedt Helena Schaken ook de mogelijkheid tot teamschaken. Je meldt je dan aan bij een team (waar nog een plekje vrij is) of start zelf een team en dan speel je regelmatig tegen andere teams. Met het spelen in teams krijg je weer iets meer het gevoel van schaken op de club terug.

VIP worden bij Helena Schaken

Helena Schaken is helemaal gratis. Echter dan zijn er wel wat beperkingen. De belangrijkste is dat er voor gratis leden een beperking is met inloggen. Als er meer dan 80 mensen ingelogd zijn dan komen er geen gratis leden meer binnen. Zo zorgt de beheerder ervoor dat er geen servers omvallen. De enige momenten waarop ik gemerkt heb dat dit kan voorkomen is in de vroege avond. Als dit geen probleem is dan kun je gewoon gratis aan de slag of kies je een lidmaatschap. Dit komt trouwens neer op ongeveer 1,50 euro per maand, dus daar hoef je niet wakker van te liggen.

Overtuigd of toch nog niet  helemaal?

Ben je overtuigd of nog niet helemaal? Ga het gewoon eens proberen. Het is gratis en je kunt er ontzettend veel plezier aan beleven. En natuurlijk bestaat de kans dat je er iets van leert!

Helena Schaken Online Schaken
Getagd op:    

2 gedachten over “Helena Schaken Online Schaken

 • 23 mei 2020 om 10:04
  Permalink

  Ik kom er niet meer in vanwege een niet beveiligde omgeving. Dus kan niet zetten nog mijn team aansturen.

  Beantwoorden
 • 26 mei 2020 om 12:47
  Permalink

  Ik speel al jaren op helene, maar nu kan ik de site niet meer openen, omdat ik de melding krijg dat er een onveilige verbinding is.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *