Online schaken kun je tegen een computer, maar ook tegen mensen. Hiervoor vind je op internet vele verschillende websites. Op deze pagina geef ik je een aantal tips van handige websites waar je online kunt schaken tegen mensen. Het grootste verschil tussen de verschillende websites is of je een partij ineens speelt, met een bepaalde tijdslimiet, of dat je online een partij speelt waarbij je een aantal dagen over een zet mag doen. Een soort modern correspondentieschaak. Als laatste laat ik je ook zien welke app voor de Ipad ik veel gebruik om te schaken.

Online schaak websites

Helena Schaken

online schaken bij helena schakenHelena Schaken is een website waar je in de vorm van correspondentieschaak een aantal partijen tegelijk kunt spelen. Je doet een zet en dan heeft de tegenstander een aantal dagen om een tegenzet te doen. En dat geldt natuurlijk ook voor jou als jouw tegenstander heeft gezet. De website is Nederlands, en er zijn ook alleen Nederlandstalige spelers. Er zijn op dit moment meer dan 1000 actieve spelers en de speelsterktes zijn divers. Er zijn dus altijd genoeg mensen om tegen te spelen. Om te spelen moet je een account aanmaken en dit is gratis. Je kunt dan maximaal 20 partijen tegelijk spelen. Let wel op dat met de gratis variant er maximaal 80 mensen tegelijk kunnen inloggen. Dit is over het algemeen geen belemmering, behalve soms aan het begin van de avond. Wil je meer spellen tegelijk kunnen spelen of gegarandeerd kunnen inloggen dan kun je voor 1,30 euro per maand een premium account afsluiten. Ikzelf speel hier ook. Mijn gebruikersnaam is Schaakwonder. Nodig je me een keer uit?

Playchess

Playchess is de online schaakwebsite van schaakgigant Chessbase. De website is gericht op online schaken over de hele wereld, dus kun je spelers treffen uit veel verschillende landen. De website is erg populair en heeft bijna 200.000 geregistreerde gebruikers. Naast heel veel recreatieve spelers wordt playchess ook door veel grootmeesters gebruikt. Je zou dus zomaar de kans kunnen lopen om een wereldtopper tegen te komen. Naast schaken kun je bij Playchess ook schaakdemonstraties volgen, partijen laten analyseren, en live de borden volgen op alle grote toernooien. Zeer uitgebreid, leuk en leerzaam. Je kunt Playchess gratis proberen. Je kunt dan online schaken en sommige andere features proberen. Wil je toegang tot de volledige site dan kost dit 33 euro per jaar. Erg weinig natuurlijk voor wat je ervoor krijgt.

Verschillende schaakspelletjes voor beginners

Op Schaken voor beginners krijg je een simpel overzicht van meerdere online schaak spelletjes. Kies hier het spelletje dat je leuk vind en je kunt online schaken spelen. Niets meer en niets minder. Een leuk overzicht van wat er aan schaakspellen op internet mogelijk is.

Online schaken op de Ipad

Er zijn heel veel apps waarmee je op je Ipad kunt schaken. Ik wil er op deze pagina 1 bespreken. Dit is de app die ikzelf gebruik en heel enthousiast over ben. De app heet Chess – Play & Learn. Met deze app kun je online schaken tegen 5 miljoen geregistreerde gebruikers over de hele wereld. Je kunt partijen spelen met een speeltijd van 1 minuut oplopend tot een aantal dagen per partij. Tijdens het spelen bouw je een rating op, waarmee je jouw prestaties af kunt zetten tegen jouw tegenspelers. Naast schaken kun je met de Chess – Play & Learn app ook beter worden. Je kunt tactische schaakpuzzels maken of trainingsvideo’s van experts bekijken. De app is gratis om online te schaken en om een paar schaakpuzzels per dag te kunnen maken. Wil je video’s zien en meer puzzels maken dan kun je betaald lid worden. Voor mij is het gratis lidmaatschap echter meer dan voldoende om me heel veel potjes te vermaken.

Ik realiseer me dat ik slechts een fractie van de beschikbare online schaak programma’s heb genoemd. Dit zijn dan ook de websites en applicaties die ikzelf gebruikt heb en enthousiast over ben. Hieronder nog een lijstje met interessante sites. Heb jij daar nog aanvullingen op, laat het me dan vooral weten!

Eén gedachte over “Online schaken

  • 17 februari 2021 om 13:03
    Permalink

    Mijn vraag is: mag je bij online schaken je eigen schaakbord gebruiken?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *