Schaken is een denksport die door veel mensen beoefend wordt. Daar waar het aantal clubschakers de laatste jaren behoorlijk daalt blijft het aantal schakers op internet stijgen. Dat komt niet op de laatste plaats door het aantal initiatieven dat ontplooid wordt om schaken spelen op internet te promoten. Voorheen was je voornamelijk gebonden aan ICC. Tegenwoordig zijn er tal van manieren om online schaak te spelen. Je hebt bijvoorbeeld de Playchess server van Chessbase, waar de KNSB inmiddels ook zijn eigen onderdeel op heeft, maar ook andere populaire sites als Helena schaken, chess.com en teamschaken.nl. Ieder kan op zijn eigen niveau en favoriete manier van spelen aan zijn trekken komen.

Wat maakt schaken spelen op internet zo leuk?

schaken-spelenHet grote voordeel van schaken spelen op internet is dat je het kunt doen wanneer jij wilt, vanaf de locatie die jij wilt. De genoemde sites hebben vaak leden van over de hele wereld, waardoor er op elk moment van de dag (of nacht) wel iemand is waar je tegen kunt spelen. Ook kun je kiezen of je een partij ineens wilt spelen of liever, in de vorm van een correspondentiepartij, wat langer over de zetten na wilt denken. Een recent populaire manier van online schaken is online teamschaken. Hier speel je met een aantal mensen samen in een team tegen andere teams. Allen vanaf je eigen locatie en via forums heb je dan contact. Ook de KNSB heeft deze laatste trend gezien en biedt zelfs een online competitie voor schaakteams.

Maar wordt er online dan niet gespiekt?

Bij schaken spelen op internet zie je je tegenstander niet. Je weet dus niet met 100% zekerheid of iemand tijdens het spelen geen gebruik maakt van een schaakcomputer. Bij correspondentieschaken is dat trouwens volledig legaal, bij de meeste competities op internet niet. Natuurlijk is het zo dat het niet gebruiken van een schaakcomputer over het algemeen valt onder goed fatsoen en de lol van het zelf schaken. Op de meeste sites kijken echter computers mee en vallen “computerzetten” uiteindelijk op. Je zult dan door de site gebanned worden en niet meer kunnen spelen. Heb jij als speler het idee dat jouw tegenstander een computer gebruikt dan kun je in de meeste gevallen een claim indienen, waarna dit wordt uitgezocht.

Welke programma’s gebruik jij voor online schaken spelen?

Wat is jouw favoriete programma of website voor schaken spelen op internet? Ikzelf speel erg graag op helena-schaken.nl omdat deze site laagdrempelig is, een gratis account biedt (met een VIP account kun je meer) en een brede groep spelers heeft die regelmatig online is. Zo heb je altijd een tegenstander van formaat. Leuke extra feature van deze website is dat je naast gewone potjes ook in teamverband kunt schaken.

Wat is jouw favoriete programma of website om online te schaken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *