schaken tegen de computer winnenSchaakcomputers denken anders dan mensen. Dat maakt schaken tegen de computer moeilijker. Ze rekenen bijvoorbeeld veel sneller en overzien combinaties van meerdere zetten gemakkelijker. Ook hebben ze vaak een openingsboek en eindspelboek ingebouwd. Komt een stelling in een van deze boeken voor dan zal de schaakcomputer daar vrijwel nooit een fout in maken. Toch zijn er manieren om schaken tegen computer te winnen. Ik geef je wat tips.

Houd de stelling gesloten

Een van de belangrijkste tips is om de stelling gesloten te houden. Houd daarbij bij voorkeur zoveel mogelijk stukken op het bord. Een computerschaakprogramma, zoals Fritz of Rybka, berekent namelijk elke zet opnieuw alle mogelijke zetten. Hoe meer stukken er op het bord staan, hoe meer zetten hij moet doorrekenen. Hierdoor kan hij in de gestelde tijd minder diep nadenken en is de kans groter dat de schaakcomputer een steekje laat vallen. Natuurlijk maakt het het voor jou ook lastiger, alleen jij hebt een plan en hoeft dan alleen maar naar de zetten te kijken die voor jou relevant zijn.

Wijk af van de standaard openingen

Zoals al eerder genoemd maken schaakcomputerprogramma’s vaak gebruik van een openingsboek. En aangezien sommige openingen al tot na de dertigste (!) zet zijn geanalyseerd is de kans klein dat een computer in zulke openingen een fout maakt. Wijk je af, dan moet het schaakprogramma al in een vroeg stadium, met veel stukken op het bord, dus al gaan rekenen en is de kans op een foutje groter. Dat maakt schaken tegen de computer winnen weer een stukje gemakkelijker. Vergeet trouwens niet dat als je wilt oefenen om een opening beter te begrijpen en in een normale partij te winnen het juist goed kan zijn om tegen een computer te spelen. Jij moet een opening op je best spelen om er goed uit te komen. En dat betaalt zich natuurlijk later uit.

Wees onvoorspelbaar met schaken tegen de computer

Schaken tegen computer gaat vaak in standaard patronen. Daarop zijn schaakprogramma’s ingesteld. Wijk je af, net als in de opening dan is de kans aanwezig dat je de schaakcomputer verrast. Je kunt zo een onverwachte zet uitlokken en zo schaken tegen de computer winnen.

Wat zijn jouw tips om schaken tegen de computer te winnen?

Win jij wel eens als je tegen een schaakcomputer speelt? Hoe doe je dat? Volg je de tips zoals ik ze hierboven heb beschreven, of heb je nog een andere supertip? Laat het weten via de reacties.

Schaken tegen de computer winnen
Getagd op:    

Eén gedachte over “Schaken tegen de computer winnen

 • 14 september 2019 om 22:51
  Permalink

  Bovenstaande tips kloppen echt. Goed,dat dit gepubliceerd wordt.
  Ik spreek uit ervaring,die ik met mijn Mephisto heb. De eerste computer,waar ik echt moeite mee heb.Zeg maar rustig,dat vandaag de dag deze machines op meesterniveau werken.
  Je kunt alleen winnen,door je eigen unforced errors eruit te halen.
  Voor wat combinatiespel betreft, daar wil het nog weleens misgaan…een torenoffer tegen een paard is natuurlijk verleidelijk. Vaak gaat hier alles goed,maar soms ontstaat er een vergissing.
  Hoe dan ook…..schaakcomputers zijn een fantastische vinding (zeker indien geprogrammeerd door grootmeesters)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *