tata steel chessNa drie ronden zag het er nog niet zo uit, maar met een fantastische serie in het midden van het toernooi heeft Magnus Carlsen voor de vierde keer het Tata Steel Chess toernooi op zijn naam geschreven. De nummer 1 van de wereld begon slecht met 1 uit 3, maar compenseerde dat door 6 overwinningen op een rij. En dat niet tegen de minste tegenstanders. In de schaduw van Carlsen speelde onze landgenoot Anish Giri ook een erg goed toernooi. Met nog 1 ronde te gaan stond hij alleen op de tweede plaats, met slechts een half punt achterstand op de wereldkampioen. In de laatste ronde wist de sterkste schaker van Nederland helaas niet te winnen en werd bijgehaald door So, Vachier-Lagrave en Ding Liren. Maar gedeeld tweede is zeker ook een goed resultaat. En daarbij nog twaalf ratingpunten winst en gestegen van de zevende naar de zesde plaats van de wereld.

Loek van Wely minder goed in Tata Steel Chess

Loek van Wely speelde een minder toernooi. Natuurlijk was hij op rating bijna de laagst geklasseerde speler, maar met een score van min 5 zal hij allerminst tevreden zijn geweest.

De Challengers groep prooi voor Wei

In de Challengers groep was zoals gebruikelijk een ticket te winnen voor deelname aan het Masters toernooi volgend jaar. De strijd hierom ging tussen David Navarra en Wei Yi. De grootmeester uit China nam vroeg in het toernooi al een kleine voorsprong en wist deze vast te houden tot het einde. In deze groep speelde Robin van Kampen een puik toernooi, en ook Anne Haast deed het verdienstelijk. Zij won voor haar optreden de Johan van Hulst award. Minder goed verging het Erwin l’Ami en zeker Jan Timman. De nestor van het Nederlandse schaken had zijn toernooi niet en eindigde op de een na laatste plaats, met een TPR van slechts 2348.

Tata Steel Chess on tour

In navolging van vorig jaar deed het Tata Steel Chess toernooi ook dit jaar twee andere steden aan. Dit jaar was de eer aan Rotterdam en Den Haag. In Den Haag werd gespeeld in Nieuwspoort, het café waar politiek Nederland na het werk even komt uitpuffen. Deze twee tripjes zorgden voor de nodige afwisseling en zeker voor extra publiciteit voor de schaaksport. Volgend jaar weer, en gaan we dan naar het oosten en noorden van het Land. Zwolle lijkt me mooi om aan te doen!

Magnus Carlsen wint Tata Steel Chess voor vierde keer
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *