Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder na mijn eerste schaak Affaire.

correspondentieschaken NBCLet wel de naam Dirk De Boswachter is een pseudoniem en niet mijn echte naam. Alleen de Roepnaam Dirk dat is wel mijn echte naam. De naamsverwarring door mijn slechte voorlichting aan de NBC heeft dus geresulteerd in het feit dat ik twee keer lid was van de NBC. Zo is het fout gegaan, dus de Pseudoniem en de echte Dirk waren twee maal in de administratie terecht gekomen. Ik had duidelijker moet zijn!

De paar maanden na mijn eerste geschreven artikel heb ik goed gebruikt om meer te leren over het schaken en om de eerste ALV bij te wonen van de NBC. De ALV werd gehouden in de voormalige vesting stad Elburg, ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een prachtige historische stad al waar men zich terug waant in de jaren 1600. Voor mij als realistische kunstschilder is dit wel een plaats om inspiratie op te doen. Parkeren in Elburg is als je het weet geen groot probleem, meestal is dat wel het geval in Historische plaatsen, maar in Elburg daar hebben ze dat goed geregeld, op zich maar goed ook, een prachtig historisch pand met een moderne auto voor de deur, dat past dus echt niet. Misschien een Packard Speedster uit 1930 voor het historische pand, dat zou misschien wel eens een mooi plaatje kunnen worden.

De gastheer te Elburg was Dhr Wim Pommerel en Dames, het pand was ook eeuwen oud en een waar museum van binnen, ik vond het zeer mooi, en het weer was ook goed, een goede temperatuur en een fel zonnetje, dus achter het huis op de binnen plaats kon in de openlucht de vergadering worden gehouden, prima weer zo vroeg in het jaar, dat gebeurd niet vaak. Een overheerlijke Lunch werd geserveerd door de dames, met goede koffie en Melk. Heeft toch wel wat, op zo een oude binnen plaats te lunchen, tijdens de zit dwalen mijn gedachten af naar de mensen die vele eeuwen waarschijnlijk ook op deze zelfde plaats hebben zitten denken en eten, wat aten die? En smaakte het hun ook zo goed? In gedachten zie ik ze daar ook zitten, groot zwaard aan de pij gehangen, een gerafelde muts op, leren schoenen aan aan versleten voeten, en misschien ook wel een schaakspel dat na het eten werd gespeeld!

De ALV verliep soepel, de meeste waren goed gemutst en de punten konden één voor één afgewerkt worden. Voor en na de ALV vergadering was er voor mij gelegenheid om schaak vragen te stellen, en gelukkig werden die ook duidelijk en goed beantwoord. Een van mijn belangrijkste vragen was natuurlijk de ICCF server, hoe speelt men daar nu op, en hoe werkt het? Ronald Ritsema was ook aanwezig op de ALV en die wist heel veel over de ICCF Server te vertellen, en niet alleen over de server, het is een wandelende schaak computer encyclopedie. Erg handig voor de leden, dus ik heb hem het hemd van het lijf gevraagd, later ook per email en eindelijk is het licht hier gaan branden. De NBC heeft de website ( http://www.correspondentieschaken.nl/ ) niet in het buitenland gehost maar in Nederland. De ICCF heeft de website ( http://www.iccf-webchess.com of http://www.iccf.com ) gehost in Duitsland, het is niet zomaar een server maar een zeer slimme server. Via deze slimme server speelt u de correspondentie partijen. De NBC betaald mee, net als alle andere wereld wijde federaties, om deze server in de lucht te houden.

En hoe zit het dan met die Chessbase al waar ik veel reclame van zie? Wel Ronald vertelde mij het volgende: ChessBase werkt nauw samen met de ICCF en sponsort die ook. Vandaar dat men de  „reclame banner” regelmatig ziet. Hun ( Windows ) software ChessBase 12 kan gebruikt worden als schil, om rechtstreeks zetten te doen op de ICCF website. Dus de zetten gedaan op de thuis computer worden doorgezet op de ICCF server. De ChessBase website  http://en.chessbase.com/ en http://en.playchess.com/ zijn dus niet direct verbonden met de ICCF server, maar indirect. De ICCF server blijft en is een Standalone server. Maar wat is er dan in de praktijk zo handig aan deze ICCF Server, nu daar was Dirk vrij snel achter gekomen. Via Roland en de Spelleider had ik vernomen dat er een Open Class Toernooi WS/O/744 werd georganiseerd, al waar ik prima in zou passen. Zo gezegd zo gedaan, de eisen waren dat je nog geen Rating van de ICCF had en of een nieuwkomer was voor de ICCF en dat je eventuele rating onder de 1900 was. Nu weet ik die rating van mij niet, maar na heel wat verliezende partijen schat ik mijn rating niet erg hoog in!

Een paar dagen gewacht en eindelijk ging de partij dan van start. Na Ingelogd te zijn op de ICCF server kon je klikken op de link MY GAMES, ikzelf en de tegenstanders waren al netjes aangemaakt op de ICCF server door de spel leiding. Dat was waarlijk af en een goede services, zo hoort het! Aangekomen bij MY Games stonden de zeven tegenstanders beschreven en je kunt dan zien aan de status  „Waiting”of  „Your Turn”wie er een zet moet doen. Je klik vervolgens op degene met wie je een zet wilt doen en er verschijnt een mooi strak schaakbord op het scherm, en de eventuele rating van de tegenstander en dan rechts een kolom waar je een bericht kunt schrijven aan deze tegenstander. Je doet je schaakzet en klik  op Submit en druk dan op Comment ( of Cancel zonder commentaar) om eventueel commentaar mee te zenden en deze zet is dan afgewerkt, vervolgens kunt je daarna naar de volgende tegenstander gaan. Ook word er automatisch een email gestuurd met de zet naar de betreffende tegenstander door de ICCF server, dat is erg handig want op deze manier worden de schaakzetten ook in email vast gelegd, en tevens is de  tegenstander geïnformeerd dat hij weer aan de beurt is. Als je klaar ben log je uit en dat is het dan.

Super en super handig want de wedstrijd staat dus gewoon online en niet op je eigen PC of iPad. Dat is erg handig als je niet altijd op de zelfde computer speel of als je vaak op reis ben. Zodra je ergens een Ipad of MAC of PC vind die toegang heeft tot het internet, dan log je in op de ICCF Server en je kunt je volgende zet doen, of ook de betreffende partij online afspelen met Forward of Rewind. De Partij word in PNG formaat opgeslagen en je kunt de betreffende partij dus ook downloaden naar je eigen Mac of iPad om het in een ander programma te importeren en op deze manier je partij beter te kunnen analyseren. Het .PNG file is een internationaal universeel formaat. Ja de online ICCF Server heeft mijn hart gestolen, ik ben er zeer gecharmeerd van!

Wat heeft Dirk nog meer bedacht om het zijn eerder massaal verloren partijen te pareren?

Naast deze handig ICCF server heb ik ook nog een extra boek aangeschaft, genaamd „Snel Leren Schaken”  geschreven door Brian ByField en Alan Orpin. ISBN nummer : 9789048303854 . Hahahaha…. wat een humoristisch boek is dat, alleen de simpel getekende plaatjes in het boek werken direct al op de lachspieren, ze spreken geweldig tot de verbeelding, en bespoedigen het begrijpen van de stof nog meer. De beschreven opening’s zetten zoals de Giuoco Piano- opening, die kon ik al uit mijn begin tiener jaren, echter wist ik niet dat deze zo heette, ik moet zeggen, de Piano opening is wel een erg simpele start, maar als beide partijen zo openen is er de eerste zetten geen enkele spanning in het spel, het komt pas hierna, tijdens het midden spel, daar word de slag pas echt geleverd.

Het Vierpaardenspel wat ook een veel gebruikte opening’s set is, moet ik me misschien wat meer eigen maken, dat zag er toch wel wat sterker uit, maar als beide partijen dit weer het zelfde doen, is je winst al weer weg met een goede opening!

Wat ik ook erg leerzaam vond uit dit boek was vaak in korte zinnen uiteen gezet, zoals bijvoorbeeld:

  • Als je begint te rommelen aan de randen van het bord, ZUL JE VERLIEZEN. Dat staat vast!
  • Tijdens de opening van het spel moet je je vooral concentreren op het opbouwen van een sterke positie in het CENTRUM van het bord.
  • De Rontgen-Aanval werd duidelijk beschreven, evenals „De Vork”, deze zitten nu goed in mijn brein, want daar hebben ze me al vaak mee te pakken gehad.

Waarom schakers vaak blind zijn, ik dacht dat het aan mijn leeftijd lag, maar niets is minder waar. Je denkt veel na over de volgende zet die je wilt gaan doen, je doet de zet en KlaBoem…. je kijk vol ongeloof toe hoe de tegenstander jouw stuk neemt. Wat je nog het meest kwaad maakt, is dat het zo simpel was, zo voor de hand lag, je had het duidelijk kunnen zien aankomen, maar je zag het NIET!

Stom stom stom…. hoe kom ik zo stom?? Het schijn volgens het boek de beste schaakmeesters te over komen, die net als ik ook diep bedroevende blunders maken tijdens toernooien.

Dus ik heb geleerd, en houdt mijzelf iedere keer goed voor als ik ga spelen, en elke keer als ik aan zet ben bedenk ik:

  • CONTROLEER AL JE STUKKEN OF ZE NIET AANGEVALLEN STAAN.
  • CONTROLEER OOK GOED OF JE EEN STUK DAT JE WILT GAAN ZETTEN NIET ONMIDDELLIJK GESLAGEN WORD.

Naast het boek ben ik ook verder gegaan met het schaakprogramma Shredder Classic 4 dat prima draait op de Mac en iPad, fijn dat het ook nog eens in het Nederlands beschikbaar is. Het is een steeds grotere hulp geworden in het leerproces. Shredder Classic 4 heeft een Rating van 2787 en als men iets meer geld uitgeeft heeft koopt men Shredder 12  64Bit CPU en die heeft een rating van 3039. Een Elo-Rating is een getalsmatige aanduiding van de sterkte van de speler, in dit geval dus hoe slim het software pakket kan denken. Ook gebruik ik soms het gratis programma Stockfish 5  64-bit 4CPU dat een Rating heeft van 3400, dus om een partij die ik zelf schaak goed te kunnen analyseren gebruik ik meestal Shredder en soms Stockfish op mijn iMac. Twee weten meer dan één!

Ik werk thuis met twee grote Mac computer schermen, op het rechterscherm zet ik de ICCF partij open en op het linkerscherm zet ik Shredder Classic 4 open. Ik kijk op het rechterscherm wat de tegenstander voor een zet heeft gedaan en voer deze zelfde zet ook in op het linker scherm van Shredder. Dan kun je op de Shredder button klikken „Analyseren”nou daar moet die Shredder Engine toch heel diep over nadenken, maar na verloop van tijd verschijnt er dan rechts onder in beeld een kader al waar hij een kans berekening maakt voor de tegenzet. Je kunt dan zien wat de schaakcomputer voor een tegenzet zou doen. Echter denk hij wel goed na, maar wij verschillen toch nog al eens van mening. Echter geeft de Shredder engine ook vaak voorstellen die ik zelf niet had bedacht, dus dat is wel zeer leerzaam. Tesamen met de Shredder voorstellen en mijn eigenwijsheid, komen we beiden snel een eind verder. Alhoewel ik soms moet zeggen dat ik het programma betrapt op een bug, een fout al waar hij het toch niet goed begrepen heeft, en als ik dan niet goed oplet, ga je met zijn advies toch de fout in. Dus op de eigen hersenen vertrouwen is toch wel aan te bevelen!

Zodra ik de zet bepaald heb die ik wil gaan doen, geef ik die zet in op het rechterscherm ( ICCF Server) en druk op de knop Submit en de zet is verstuurd naar de tegenstander. Op het linkerscherm sla ik deze zet ook op bij de betreffende schaak toernooi partij van mijn Shredder computer. Zo kan ik altijd de gespeelde partijen opnieuw analyseren en bekijken wat voor zetten er nog meer mogelijk waren of nog zijn. Kortom door de interactie van nadenken en analyseren van de schaakcomputer, word je snel een betere schaker, je leert er enorm veel van. Ik ben zeer benieuwd of in de toekomst blijkt dat ik er ook daadwerkelijk iets van geleerd heb. Met dank gaat uit aan veel leden van de NBC die me geweldig goed op weg hebben geholpen!

ⒸJuni 2014 Dirk „De Boswachter „ICCF 371236  te Zevenbergen

 

 

 

 

De Schaak affaire van Dirk “De Boswachter” Deel II
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *