In de zomer ligt de schaakcompetitie binnen en tussen schaakverenigingen nagenoeg stil. Een aantal clubs organiseert een zomercompetitie of incidenteel een toernooitje. Door de vele vakantiegangers is er namelijk vaak te weinig animo om een mooie indeling op de schaakavond te maken. Ook hebben veel schakers wel even behoefte aan een break. Voor de schakers die er geen genoeg van krijgen is er gelukkig wel een oplossing: zomerschaaktoernooien!

Zomerschaaktoernooien in Nederland en het buitenland

Gedurende de zomermaanden zijn er een groot aantal schaaktoernooien in Nederland en ook uiteraard daarbuiten. Vaak zijn dit grote schaakfestivals waar honderden schakers op hun eigen niveau tegen elkaar schaken. En dat combineer je natuurlijk gemakkelijk met een mooie vakantie. Overdag schaken, ’s avonds lekker uit eten en genieten van het uitgaansleven. En als het toernooi afgelopen is plak je er natuurlijk nog een paar dagen aan vast om te genieten van de omgeving. In dit artikel een paar suggesties voor leuke zomerschaaktoernooien.

Science Park Chess Tournament, Amsterdam

Amsterdam heeft jarenlang een zomerschaaktoernooi gehad. De laatste jaren wordt dit gehouden op de campus van de universiteit en ook gesponsord door de universiteit. Er zijn verschillende groepen op sterkte en tegelijkertijd wordt het NK Schaken gehouden. Een mooie manier om de Nederlandse toppers aan het werk te zien. Ben je klaar met schaken dan pak je zo de metro en kun je genieten van de mooie terrasjes, kroegen en discotheken van Amsterdam. Is uitgaan niets meer voor jou dan kun je altijd nog naar een van de vele musea, het Concertgebouw, of gewoon lekker slenteren door bijvoorbeeld de Jordaan. Voor elk wat wils.

Het Hogeschool Zeelandtoernooi, Vlissingen

Op het hogeschool Zeelandtoernooi wordt ’s avonds geschaakt. Dit biedt je de kans om overdag lekker op het strand te liggen, of te genieten van de unieke natuur van Zeeland. Het toernooi wordt wederom gespeeld in verschillende groepen op rating. Ook al gaat het wel om de punten karakteriseert dit toernooi zich vooral door de gezelligheid.

Daarnaast kun je in Nederland nog terecht in Leiden voor het LCT en in Dieren voor het Open NK.

Schaakfestival Gent, Gent (België)

Een van de bekendste zomerschaaktoernooien is in Gent in België. Het is een kort toernooi, met 2 rondes op 1 dag, maar daarom niet minder leuk. En het voordeel van schaken in België is dat je direct ook kunt genieten van de specifieke Belgische gastronomie. Lekker eten en drinken! Vergeet vooral niet om heerlijk Belgische biertjes te drinken.

Zomerschaakfestival Tsjechië, Pardubice (Tsjechië)

In de industriestad Pardubice in Tsjechië wordt jaarlijks het grootste schaakfestival van Tsjechië gehouden, het Czech Open. Op dit toernooi komen schakers uit heel veel verschillende landen. Natuurlijk zijn er heel veel schakers uit Oost-Europa, maar ook uit Engeland, Duitsland en Nederland komen veel schakers. Prettig aan dit schaaktoernooi is dat het leven in Pardubice erg goedkoop is en dat er relatief veel (mooie) dames meeschaken. Het oog wil ook wat ;-). Het toernooi is onderverdeeld in groepen op ratingsterkte.

Campingschaak in Naujac-sur-Mer, Bordeaux (Frankrijk)

larochadeCampingschaak is vooral lol. Naar Naujac-sur-Mer ga je niet voor de ratingpunten, maar om heel veel lol te hebben. Schaken op het strand, met de klok op 10 meter van het bord zorgt voor veel lol. In de omgeving van Bordeaux, in het plaatsje Naujac-sur-Mer, is een speciale schaakcamping: camping La Rochade. Deze camping wordt gerund door een Nederlands echtpaar en gedurende de hele zomer vinden hier constant schaaktoernooien en schaaktrainingen plaats. De camping is niet eens duur, al moet voor de trainingen, verzorgd door grootmeesters en topmeesters, wel bijbetaald worden. Ideaal voor een gezin waarin alle gezinsleden fanatieke schakers zijn.

Wat is jouw favoriete zomerschaaktoernooi?

Heb jij nog geen genoeg van het schaken schrijf je dan zeker in voor een van deze toernooien. Natuurlijk het liefst met een groep van je eigen club, dan maak je elkaar ook eens van een andere kant mee. Heb je ervaring met een van deze toernooien of ken je een leuk toernooi dat hier nog niet in de lijst staat laat het me dan weten via de reacties. Dank je wel namens mij en alle andere schakers.

foto credit schaakbord in zand: Martin Lopatka via Compfight cc

Zomerschaken
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *