Schaken is een hele mooie sport. Al zijn sommige mensen het er niet mee eens dat schaken als sport wordt gezien ;-). Toch is schaken niet alleen leuk als tijdverdrijf, maar helpt het vooral jonge kinderen om inschattingen te maken en verder te denken dan ze normaalgesproken zouden doen. Ik zou dan ook iedere ouder aanraden om hun kinderen te leren schaken. En tegenwoordig hoeft dat niet meer per se op school of op een schaakvereniging. Internet biedt alle mogelijkheden die je nodig hebt om te leren schaken, en ook nog eens in het Nederlands.

Schaken leren op internet

Op internet zijn er veel sites die je de basisbeginselen van het schaken bijbrengen. Ik heb hier eerder al eens een artikel aan gewijd. Op deze manier leer je jouw kinderen spelenderwijs de basisbeginselen en kun je met eenvoudige spelletjes verder komen. Als je de regels wat verder kent kun je meteen ook online wat spelletje schaak spelen. Dat kan tegen iemand van het eigen niveau (en het liefst ietsje beter, zodat je er ook wat van leert).

Schaken gebruiken in je dagelijks leven

schaken keuzes makenAls je eenmaal goed kunt schaken zul je merken dat je ook anders naar problemen, of beter, uitdagingen gaat kijken. Je denkt verder naar voren en beschouwd consequenties van je zetten. Hierdoor ben je zekerder bij het nemen van keuzes en dat zal je omgeving ook zien. Men zal eerder keuzes van je aannemen omdat jij ze goed kunt onderbouwen en doordat je zekerder overkomt. Niet voor niets komen onder mensen met hoge functies een groter percentage schakers voor.

Schaken voor je lol

Natuurlijk is het fijn dat schaken je helpt in je dagelijks leven, maar voor kinderen moet schaken in de eerste plaats gewoon leuk zijn. Leg daarom als ouder ook niet teveel druk op je kind en laat het in het eigen tempo het schaakspel leren. Je zult zien dat als het plezier hoog is de prestaties vanzelf komen.

Schaak jij zelf ook en merk jij dat je daar bij andere bezigheden profijt van hebt?

Schaken helpt je betere keuzes maken
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *