Winnen is natuurlijk altijd leuker dan meedoen, al zullen we als schakers dit nooit hardop zeggen.Het gevoel van euforie als jouw aanval doorslaat of als je een geweldige combinatie bedenkt waarmee je jouw tegenstander gek maakt. Toch blijkt ondanks dat dat winnen niet altijd even gemakkelijk is. Op het moment dat je gewonnen staat komt er namelijk nog een psychologisch duiveltje op je schouder zitten. Nu je namelijk eenmaal zo goed staat mag het gewoon niet meer misgaan…

Je grootste tegenstander ben je zelf

gewonnen met zelfvertrouwenOp het moment dat jouw stelling gewonnen is dat jouw tegenstander geen kans meer heeft dan vindt er een raar fenomeen plaats. Jouw tegenstander is niet meer belangrijk. Deze heeft namelijk niets in te brengen. Daarvoor krijg je wel een nieuwe tegenstander terug: jezelf. En laat die nu eens vreselijk vervelend zijn. Je gaat bij elke zet twijfelen omdat je nu niet die blunder wil maken om jouw tegenstander weer in het zadel te helpen. Dit alles heeft te maken met zelfvertrouwen.

Een gewonnen stelling verprutsen doe je niet zomaar

Ofwel, je zelfvertrouwen verliezen is iets dat niet zomaar gaat. Dat is een proces van jaren waarin je dingen meemaakt en ook om je heen ziet. En natuurlijk helpt aanleg ook mee. Ruwweg zijn er 2 oorzaken aan te wijzen van het gebrek aan zelfvertrouwen. Dat is in eerste instatie je omgeving. Maak je een blunder en wordt daar door jouw club- of teamgenoten negatief op gereageerd dan zal dat jouw zelfvertrouwen in een volgende wedstrijd beinvloeden. Gebeurt dit vaker dan wordt dit gevoel steeds sterker. Daarnaast is jouw eigen ervaring en gevoel belangrijk. Zie jij iemand een blunder maken dan kun je het gevoel krijgen dat jou dat ook kan overkomen. Gebeurt dit je dan ook dan hakt dit er direct in.

Het tij keren: Win weer een gewonnen stelling

gewonnen stellingen winnen
Heeft jouw zelfvertrouwen een oppepper nodig. Probeer dan deze e-cursus risicoloos uit!

Wil jij die gewonnen stelling weer eens binnenkoppen werk dan aan jouw zelfvertrouwen. En geloof me, dat is niet iets dat vanzelf gaat. Dit gaat in kleine stapjes en vergt vooral doorzettingsvermogen. Op het moment dat je de juiste mindset hebt neem je voor elke nieuwe of voor jou moeilijke beslissing even de tijd. Je bekijkt de situatie en geeft jezelf een pep-talk. Prent je in dat jij zo’n kunstje al eerder hebt geflikt en dat jij echt wel weet hoe het moet. Herken weer het gevoel van euforie die je destijds meemaakte en projecteer die op dat moment.

Win jij jouw gewonnen stellingen?

Ik kan natuurlijk aan het einde van dit artikel niet meer vragen of jij weleens een gewonnen stelling verloren hebt. Dat zou je in een negatieve spiraal brengen. Daarom hoor ik als reactie op dit artikel graag wat jouw mooiste overwinning is geweest!

Photo Credit 2 mensen schaken: [auro] via Compfight cc
Photo Credit jongen achter schaakbord: JustABoy via Compfight cc

Winnen als je gewonnen staat
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *