Het schaakspel is in de loop van vele honderden jaren ontzettend veranderd. Niet alleen zijn de schaakstukken veranderd, ook is het bord niet altijd hetzelfde geweest. Er zijn varianten geweest op het schaakspel met bijvoorbeeld een hexagonaal bord, of uit Korea een variant met coördinaten in plaats van velden. Het opstelling van het schaakbord zoals wij dat kennen stamt uit de 15de eeuw en komt uit Frankrijk. Op dat moment kreeg de Dame een zeer belangrijke rol op het bord.

Een mooie collectie schaakstukken

Staunton chess, schaakstukken

Door de loop van de jaren zijn er duizenden verschillende sets schaakstukken gemaakt. Vroeger natuurlijk met de hand, nu machinaal. Op dit moment zijn de Staunton schaakstukken het standaardmodel dat door de FIDE wordt voorgeschreven. Dit model bestaat sinds 1849 en mag in verschillende materialen worden uitgevoerd. Vaak zal dit hout of kunststof zijn. Ben je geinteresseerd in de oorsprong van schaakstukken en benieuwd wat voor soort stukken er gemaakt zijn neem dan eens een kijkje in het schaakstukkenmuseum.

Online schaakstukken in 2d of 3d

online schaakspelBij online schaken heb je vaak de keuze of je het schaakbord 2-dimensionaal of 3-dimensionaal wilt bekijken. De keuze die jij maakt ligt helemaal aan jouw voorkeuren. Persoonlijk kijk ik op een beeldscherm het beste naar 2-dimensionaal. Het mooie daarvan is ook dat de grootte van het bord gemakkelijk aangepast kan worden naar de resolutie van het beeldscherm waarop je kijkt. Helena-schaken gebruikt bijvoorbeeld dit schaakbord. Met daarin 2-dimensionale staunton stukken. Het contrast op dit bord is mooi, en de stukken komen goed naar voren. Je zult dan niet zo snel iets over het hoofd zien.

Het levend schaakspel

Een van de leukste hedendaagse manieren om te schaken is een levend schaakspel. Er wordt dan een levensgroot schaakbord gemaakt en de schaakstukken worden gespeeld door mensen in kostuum. De spelers geven via een megafoon vaak de zetten door en de “stukken” zetten dan zelf. Het is vooral voor de toeschouwers vermakelijk. Een voorbeeld van een levend schaakspel zie je hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *