Wil je leren schaken dan kun je online heel veel informatie vinden en door online direct te schaken kun je hetgeen je hebt geleerd direct in de praktijk brengen. Online schaken leren is daarmee niet alleen heel makkelijk, maar ook nog eens heel leuk. Voordat je met online leren schaken begint is het handig wat basisbegrippen te kennen, en daarna kan het leren beginnen. Op deze pagina help ik je op weg met leuk en handige sites voor als je wilt leren schaken, maar ook als je al kunt schaken hoe je beter kan leren schaken.

Leren schaken voor beginners online

Er zijn een aantal sites waar je gratis online kan leren schaken. Een van deze sites is schaakzone. Deze website is van een fanatiek schaker die al zijn kennis over schaken heeft samengebracht op 1 website. Hij heeft de informatie verdeeld in 4 handige categorieen die je van de beginnersstappen brengt naar kennis over tactieken en strategien. Op de site kun je steeds oefenen met schaakpuzzels. Wil je oefenen, waag dan eens een potje tegen deze schaakcomputer.

Online schaken leren voor gevorderden

Online schaken lerenEen andere goede site om te leren schaken is Chess.com. Deze site is ook vertaald in het Nederlands en geeft je een gratis videocursus om te leren schaken. Op deze site komen alle facetten van het schaakspel naar voren, en om te oefenen kun je direct lid worden. Je speelt dan tegen mensen van hetzelfde niveau (en hoger als je dat wilt natuurlijk) om snel te oefenen. Op deze site is ook veel informatie te vinden om beter te worden in schaken. Er is de zogenaamde chessmentor. Met deze training leer je meer van jouw stellingen begrijpen en zullen jouw resultaten snel beter worden. Deze site is echt een aanrader voor als je serieus wilt online schaken leren.

Spreek je goed engels, dan kun je ook terecht bij chessclub.com. Dit is de website van de ICC, een van de bekendste schaakwebsites ter wereld. Hier schaken heel veel grootmeesters en natuurlijk ook normale schakers zoals jij en ik. Voor mensen die online schaken leren heeft grootmeester Joel Benjamin een 9-delige videoserie gemaakt waar je de basisbeginselen van schaken en tactiek in het schaakspel leert. Erg handig voor als je vanuit de juiste basis wilt online schaken leren.

Online schaken leren van grootmeesters

Er zijn verschillende Nederlandse grootmeesters die naast het spelen van schaakcompetitie en schaaktoernooien hun talenten inzetten om andere beter te leren schaken. Zo kun je van onder andere Pascal Losekoot (schaaktraining.nl) en Job Delemarre (schaaktrainer.nl) zowel individueel als in clubverband schaakles krijgen. En dit zijn uiteraard niet de enige schaakgrootmeesters die op deze manier wat bijverdienen. Jij kunt hiervan profiteren doordat je snel de inzichten krijgt van grootmeesters en die direct kan inzetten in jouw eigen spel. Vind je de stap naar les met een grootmeester achter het schaakbord te groot dan kun je via bijvoorbeeld Yochanan Afek (afekchess.com) ook eerst eens een schaakles via internet volgen.

Online schaken leren via Youtube

Het volgen van online lessen bij bijvoorbeeld Yochanan Afek is gebonden aan tijden. Deze tijden komen natuurlijk niet altijd uit. Dan is Youtube een geweldig alternatief. Op deze videowebsite zijn vele duizenden leerzame video’s over schaken te vinden. Type in de zoekbox het onderwerp waarover jij een video wilt zien en de kans is groot dat het bestaat. Online schaken leren dus wanneer jij tijd hebt. En ja, er zijn ook genoeg lessen in het Nederlands. Hieronder een voorbeeld van een les over het Deens Gambiet.

Mogelijkheden genoeg om online te leren schaken

Zoals je ziet zijn er vele manieren om online te leren schaken, of om beter te worden in dit mooie spel. Wat is jouw favoriete manier om beter te worden met schaken? Vertel het me in de reacties. Als je tevreden bent met jouw niveau en gewoon lekker wilt schaken dan is dat natuurlijk ook goed. Online schaken leren is goed zolang je er maar lol in hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *