Winnen van een tegenstander met een lagere rating is altijd lastig. Zeker als die tegenstander jarenlange ervaring heeft en niet van plan is zomaar te verliezen. Zo ook mijn tegenstander in de derde klasse Osbo waar we met Denk en Zet 2 tegen speelden.

Onderschat nooit iemand

Dat motto heb ik altijd gehanteerd. Tegelijkertijd moet je natuurlijk iemand met een hogere rating nooit overschatten. En het heeft tot nu toe vaak goed gewerkt. Ik begon de partij dus met goede moed. Zette een leuke aanval op en drong mijn tegenstander steeds verder in het nauw.

Een beslissing forceren

Mijn tegenstander kreeg het moeilijk, maar wist steeds een aardige zet te vinden. Mij voordeeltjes bleven te klein om direct door te drukken. Het werd tijd voor draconische maatregelen. Mijn stelling moest toch goed genoeg zijn om door te drukken. Met ver doorgevoerde pionnen op de d- en e-lijn en zijn koning in het midden kwam de genadeklap. Tenminste, dat dacht ik…

Het deksel op de neus

Maar ik had me misrekend… Met een simpel maar doeltreffend tijdelijk torenoffer wist mijn tegenstander mijn mooi opgebouwde stelling ineens om te toveren in een slagveld waar zelfs een speler met een rating van 1500 wel raad mee wist. Ineens was het uit. Gedesillusioneerd speelde ik nog even door. Probeerde nog wat trucjes uit te halen, maar het hielp niets. Gelukkig wist het team nog wel te winnen, maar mij avond was verpest.

De les van die avond

Van onderschatting was geen sprake, wel is het zaak bij de les te blijven en niet te snel willen forceren naar een gewonnen stelling. Blijf de voordeeltjes uitbouwen totdat je zeker weet dat jouw aanval door zal slaan. Gelukkig is zo’n drama me daarna niet meer overkomen.

Je hebt van die dagen
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *