doping in de schaaksportOp dit moment wordt het kandidatentoernooi gespeeld waarvan de winnaar wereldkampioen schaken Magnus Carlsen mag uitdagen in een tweekamp om de wereldtitel. Tijdens dit toernooi, waaraan ook Nederlands sterkste schaker Anish Giri meedoet, maakt Hans Bohm dagelijks een verslag van de gebeurtenissen van de ronde. Elk verslag begint hij met een anekdote of wetenswaardigheid uit de schaaksport. In een van de uitzendingen kwam doping in de schaaksport aan de orde.

doping in de schaaksport

Schaken als olympische sport

Doping is een pijnpunt in de sportwereld. Niet alleen levert het een oneerlijk concurrentievoordeel op, het is ook nog eens schadelijk voor het lichaam. Daarom vinden bij alle sporten op hoog niveau dopingcontroles plaats. Schakers hebben zich hier altijd tegen verzet, met als boegbeeld grootmeester Jan Timman. Dat is ook een van de redenen dat schaken het nooit geschopt heeft tot onderdeel op de Olympische Spelen. Of het weigeren van dopingcontroles terecht is laat ik even in het midden.

Helpt doping in de schaaksport

Hans Bohm is in zijn verhaal duidelijk. Schaken is zo’n dynamisch spel dat het bijna onmogelijk is om een doping te vinden die je de hele partij helpt. Neem je iets waardoor je hyper op je stoel zit dan is de kans groot dat je te snel speelt en de pointe van een stelling mist. Neem je iets waar je rustiger van wordt dan zal je minder snel door hebben dat je teveel tijd gebruikt en daardoor in tijdnood raakt. Dan blijven alleen middelen over die de alertheid vergroten of je beter helpen slapen. Slaap is een van de succesfactoren van goed schaakspel. Maar kunnen die middelen als doping worden gezien? De enige echte vorm van doping in de schaaksport die Hans Bohm onderkent is de computer. Hij/zij die het best met de computer weet om te gaan als voorbereiding op een partij zal een voordeel hebben.

Jouw mening over doping bij schaken

Hoe denk jij over doping in de schaaksport? Is er een middel dat volgens jou helpt of weet jij gevallen van mensen die beter schaakten na het nemen van bepaalde medicijnen (en nee, dan bedoel ik geen bier ;-)). Laat het weten via de reacties!

 

Doping in de schaaksport
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *