Schaakmat is een uniek fenomeen in het schaakspel. Het beëindigt de partij abrupt zonder dat de tegenstander er inspraak in heeft. Daarbij geeft het schaakmat zetten de uitvoerende speler een ultiem gevoel van euforie. Wint iemand door schaakmat dan hoor je dit dan ook dikwijls luid geroepen worden door de ruimte waarin geschaakt wordt. Zeker als de spanning in de schaakpartij al tot grote hoogtes was opgelopen. Ook is schaakmat natuurlijk wereldnieuws. Zeker als Magnus Carlsen Bill Gates binnen 12 seconden schaakmat zet.
Het einde van een schaakpartij
Er zijn verschillende manieren waarop een partij beëindigd kan worden. Er kan in onderlinge afstemming tot remise worden besloten of dit resultaat kan het dwingende resultaat van de stelling zijn (bij pat of onvoldoende materiaal om te winnen). Daarnaast kan een partij natuurlijk gewonnen worden. Heb je je tegenstander zover dat hij inziet dat hij niet meer kan winnen dan is het vrij gebruikelijk dat op een gegeven moment deze opgeeft. Ook kun je winnen doordat de speeltijd van jouw tegenstander voorbij is. Bij deze vormen van het winnen van een schaakpartij bepalen andere factoren dan jij de uitslag. Win je door schaakmat dan voer jij de laatste actie uit.
De psychologie van schaakmat
Doordat jij de laatste zet van een partij uitvoert heb je het gevoel dat het ook volledig jouw verdienste is dat je gewonnen hebt. De adrenaline die je dan voelt geeft je het gevoel van onoverwinnelijkheid, zeker als het in de partij nog spannend was, of je jouw laatste zetten in ultieme tijdnood hebt gedaan. Hoe frustrerend is het dan ook als jouw tegenstander op de laatste zet voordat jij schaakmat uitvoert opgeeft. Dit zou verboden moeten worden!
Wat was jouw ultieme schaakmat?
Ken jij dat gevoel van euforie als je na een diepgaande combinatie of mooi offer jouw tegenstander mat zette? Ik ben benieuwd naar jouw gevoel bij het geven van schaakmat. Laat het me weten via de reacties.
Photo Credit schakende man: Perret pierre/ zounix / eye in motion via Compfight cc
Photo Credit koning en paard: brefoto via Compfight cc