De Schaak affaire van Dirk “De Boswachter”

Hoe is het allemaal gekomen, weer schaken na je 53ste. Een oud gezegde: Verbaas of irriteert u niet, verwonder u slechts, degene die zich verwonderd word honderd.

Mijn verwondering:
Het in contact komen en begrijpen van de moderne schaakwereld anno domini 2013

Eind 2013 heb ik onderstaand verhaal geschreven, dit tot leering en vermaak. Ik heb dit artikel twee maal naar verschillende Email adressen gestuurd van de NBC ( Bond voor Correspondentie Schaker) Ook heb ik het artikel naar de Nederlandse Schaakbond Gemaild en per post verstuurd aan de redactie aldaar. Dit om het verhaal te laten plaatsen in het Clubblad. Maar zowel van de KNSB als de NBC ontvang ik op herhaalde verzoeken omtrent de status van mijn verhaal geen enkele reactie, vandaar dat ik het dan plaats op dit forum!

Vrij vroeg rond mijn negende jaar, ben ik met het schaakspel in aanraking gekomen. Een familie lid (Peter V) was weleens waar 10 jaar ouder, maar zijn ouders hadden wel de financiële middelen om hem naar een schaakschool te sturen. Op de lager school had ik ook wel eens gehoord van schaakvereninging Unk in Zevenbergen, dhr Unk was de oude school meester al waar mijn zus bij in de klas zat, ik zag hem wel eens, een grijze oude man, een beetje wereld vreemde professor, zo kwam hij over op mij!
Meneer Unk runde dus de schaakschool, wanneer deze gestart is, daar kom ik ook niet direct achter, de website van SV UNK puilt niet uit van historische informatie, in contact treden lukt dan ook niet, zoals vaker tegenwoordig word er op brieven en Twitter nog wel gereageerd, maar op Email, dat schijnt vloeken in de kerk te zijn. (hier kom ik later nog op terug)

Bij ons thuis waren ze straat arm, zoals zo veel gezinnen in die tijd, aangezien geld toch niet gelukkig maakte vond ik heb prima, maar die schaakschool, dat zag ik wel zitten! Maar ja, zelfs een schaakspel kon niet aangekocht worden, laat staan de schaakschool betalen.
Afijn het eerder genoemde familie lid Peter heeft mij dan toch schaken geleerd, en ik heb denk tot mijn 13e jaar vaak tegen hem gespeeld, natuurlijk nooit gewonnen, daar was hij te veel voor geschoold, maar dat winnen hoefde voor mij niet, de controle over het spel houden vond ik belangrijker, weten en bedenken, een aantal zetten vooruit wat die ander of ik ga doen en hoe ik daar dan op kan anticiperen, en wat te doen als laatste redmiddel, wanneer het spelverloop niet zo verloopt als ik bedacht had!

Uiteindelijk strande op mijn 13e het schaken, want Peter ging verder leren als Architect, een mooi vak vond ik het, maar ik verwonderde mij altijd waarom hij geen grootmeester wilde worden, want hij kon toch perfect schaken!
Dus Dirk had geen les meer en het leven gaat voort, een paar jaar later heeft mijn vader een schaakspel gekocht, goedkoop, maar ik vond het mooie stukken schaakhout voor die tijd. Letters en nummers rond het schaakbord geplakt van oud papier en van start met het spel!

Mijn vader schaakte ook af een toe tegen mij, maar daar won ik het pas voor eerst van toen ik 16 jaar oud was. Ik heb er nog steeds een foto van! Een grote overwinning, daarna was mijn vader zijn lol er snel af, want ik won toch iets te vaak van hem!
Dus daar stopte het schaken opnieuw. Het leven gaat door en uit eindelijk ben ik pas rond 1986 weer met het schaakspel begonnen, er kwam wel eens bezoek die ook graag schaakte dus een paar maanden lang heb ik wat partijen gespeeld één avond in de week. daarna stopte ook dat.
Als Data-Communicatie specialist was ik een van de hardware ontwikkelaars en medebedenker van het Packet Radio Netwerk, de voorloper van het huidige draadloze internet. Ik heb toen gedurende 2 jaar via packet radio één schaakzet per dag gespeeld met iemand uit Arnhem. Dat was eg leuk en ik speelde daarnaast nog met iemand in Limburg via dit zelfde medium, ik had simpel twee schaakborden op mijn werk- kamer neer gezet al waar de twee partijen stonden opgesteld. Echter dat liep wel een mis, want als mijn kleine dochter van 6 turven hoog bij het spel kwam, vond die het erg leuk om met deze vreemde figuren te spelen.
Maar ja aan alles komt een eind, ook na twee jaar dus met deze moderne manier van correspondentie schaken.

Vervolgens loopt mijn turbulente leven verder en ben ik sinds 2 januari 2013 klaar met werken, een vervroegd pensioen dus.

Digitaal schaken:

Sinds de komst van de iPhone en iPad, had ik de laatste twee jaar wel eens een partij gespeeld tegen deze kleine beeldschermen, dat is toch leuk, geen zware pc kast meer, gewoon lekker onderuit in de zetel gezeten, Cubaanse sigaar en koffie erbij en schaken maar!

Dus halverwege het jaar 2013 ben ik toch maar eens wat vaker op de iPad een schaakspel aangegaan met deze mini grootmeester. Echter of het nu de leeftijd was die te ver gevorderd was of deze mini computerkes zijn toch veel slimmer dan ik, zo had ik dat vroeger niet ervaren, ik lijk nu wel een schaker met een IQ van een ezel!

Tja na een aantal partijen was ik toch wel flink van mijn à propos.
Daar moet ik toch eens iets aan gaan doen. Ik had nog nooit geen boeken gelezen over schaak strategie, dat word dus de eerste stap naar grootmeester maar eens genomen!

Op een aantal schaakforums eens nagevraagd wat zoal geschikt zou zijn met mijn turbulente schaakachtergrond. Daar kwam dit boekje uit : Lekker Schaken Stap 1, Brunia & Van Wijgerden. , een interessant boekje, ik heb gelijk deel 1 en deel 2 gekocht, echter met wat voor een vreemde streek ze hem daar nu weer lapten, alle schaakborden die met plaatjes staan afgebeeld in het boek zijn niet voorzien van de letter A ™ H en cijfers 1 t/m 8. Het is zeer irritant om dan te lezen van a2 – a3 of Da3xb2 of Dd6-b4+. In het boekje moet je dan kleine oefeningen doen met deze schaaknotatie en met een schaakzetting bord afbeelding in het boekje, dat is nou net niet handig als de nummers en cijfers rond het afgebeelde schaakbord plaatje zijn weggelaten.
Pen gepakt en het er zelf maar bij gezet, maar er zijn heel wat bladzijden om dit te doen in zo een dacht ik klein boekje.
Denk daar nou niemand over na, zo moeilijk is dat toch niet!

De boekjes kopen was de eerste stap die ik gemaakt had, nu de volgende zet, wat is er allemaal te doen op het internet, is er ook een schaakbond? is er in het dorp hier ook een vereniging? De iMac gepakt en gaan zoeken bij Google.

Schaakverening UNK te Zevenbergen snel gevonden, maar op mijn verschillende emails kwam geen enkele reactie, afijn geen ramp, volgende vereniging, ook daar geen reactie. Opgegeven….dus.

De website van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, tja die ook zo eens bekeken, maar de meerwaarde voor mij persoonlijk zag ik niet zo! Ben eens door de website heen gescharreld maar er staat eigenlijk niets interessant voor de beginnen of iemand die geïnteresseerd is in de schaaksport op. Het is één en al kampioen wat de klok slaat, maar iets voor de beginner, neen jammer!

Bij toeval stuit ik ergen op een stukje van de NBC op www. NU.nl, eens even de website van de NCB bezocht en ja dat is misschien wel wat voor mij, dit doet me denken aan de eerdere schaak vorm die ik via Packet Radio speelde.

Natuurlijk nooit aan gedacht, vroeger moest men natuurlijk een briefkaart sturen om een schaak zet te doen, tegenwoordig kan dat via Email, snel en goedkoop en heel de wereld ligt aan je voeten.
Een schaakpartij al waar je toch redelijk de gelegenheid krijgt om een volgende zet te doen via Email, dat was het toch wel voor mij, geen gejak en geen gejaag, pas als je hoofd er naar staat eens een schaakzet terug doen, en dan weer eens rustig nadenken, dat is het!

Dus mijzelf als Lid op gegeven onder de naam Dirk “ de Boswachter”, dat was snel geregeld, geld overgemaakt en ik was lid.
Tot mijn verbazing zag ik dat het correspondentie schaken al terug gaat tot het jaar 1924, dat is al lang, nooit geweten, wel mooi dat zoiets al zolang bestaat, dat moet in ere gehouden worden.
Afijn Dirk nu ook lid van de NBC, er kwamen na de betaling een aantal emails binnen met gegevens over de NBC en een toegangs code van de ICCF de internationale Correspondentie Vereniging.
Nu dat eens even bekeken maar het was mij niet duidelijk hoe dit nu in zijn werk ging. Ik ben er eigenlijk nog niet geheel achter. De voorlichting daar omheen is erg mager en in het Nederlands bijna niet te achterhalen.
Had ik deze ICCF inlog code ontvangen van de NBC nu nodig om op de ICCF pagina een spel te spelen tegen een ander NBC lid???
Heb ik dan nog wel zelf een schaakprogramma nodig?
Of wat zijn de mogelijkheden aldaar?
Afijn vragen waar je bijna nergens een antwoord op kan vinden, inmiddels ben ik na veel puzzelen er achter gekomen dat je er 1 online spel kan spelen op de voorpagina van de ICCF website en dat je daar de schaakkalenders kan vinden, maar verder, is het mij geheel onduidelijk.

Sinds het recente lidmaatschap maar eens even in de eerder genoemde twee nieuwe schaakboekjes gedoken om de kennis wat op te frissen en spoedig aan de slag te kunnen gaan met de NCB.

Schaak Software:

Echter was scherts mijn verbazing, ik ontvang een Email van de NBC en ik zit ineens in een NBC toernooi en ik moet tegen 8 andere NBC leden spelen??? Huuuhhhhhh…. Eens even gemeeld, er bleek toch ergens iets mis te zijn gegaan met het aanmelden, dus ik heb het zo maar gelaten. Dan maar gelijk voor de leeuwen. Maar goed wat geeft heeft dacht ik, ik kan er toch niets mee te verliezen, geen baan of geld, alleen gezichtsverlies is mogelijk!

Afijn alle gegevens van de toernooi tegenstanders per Email ontvangen. Maar wat nu, ik heb geen acht schaakborden staan en ook geen plaats daarvoor.
Dan maar eens gezocht op internet naar een virtueel schaakbord voor op de iMac computer zodat ik de 8 borden virtueel in de computer heb, dat is een heel stuk eenvoudiger. Misschien is er wel een schaakpakket dat ik zodanig in kan stellen dat er ook na een zet te hebben gedaan automatisch de zet per Email verstuurd word naar de betreffende tegenstander.

Nu dat bleek niet zo eenvoudig, de iMac computer bezit bij de fabrieks aflevering wel een schaakspel maar dat word realtime online gespeeld en ik wil nu juist niet afhankelijk zijn van het internet.
Dus het schaak programma moet stand alone op mijn iMac draaien en op mijn iMac kunnen backuppen! Dat is niet eenvoudig, de meeste schaakspellen zijn Windows georiënteerd.
Op de ICCF website word vaak ChessBase gepromoot, maar alleen ook weer voor Windows gebruiker geschikt. Wat hebben ze toch tegen Apple?
Uiteindelijk bij Schredder uitgekomen wat van Duitsche makelaardij, en dit is nog goedkoop ook, met een prijs van 29,99 mag men niet mopperen, en wat blijkt, de Schredder software draait op Mac, Windows, Linux, iPhone, iPad en Android!
Daar is nog eens over nagedacht, hulde aan Schredder!

Dus Schredder geïnstalleerd op de iMac, wat een kwestie is van 1 minuut en aan de slag. Toen bleek er toch een addertje onder het gras te zitten. De gehele menu structuur en default instelling is gemaakt voor het spelen tegen de computer, echter ik speel Human against Human. Toch maar eens een mailtje naar de bedenker Schredder gestuurd, na een week geen antwoord, nogmaals een mailtje gestuurd, weer geen antwoord, toen maar een brief gestuurd en eindelijk toch een bericht terug gehad met de duidelijke mededeling: “ het is niet anders!! ” ohhhhhhhh……..!

Maar goed ik heb het er niet bij laten zitten en toch eens even wat gevogeld met de Schredder software, en met een paar kleine handelingen, al waar je wel iedere keer aan moet denken, kun je het gebruiken van Human against Human, je kunt ook de gespeelde zetten uit printen en of knippen en plakken en versturen per Email, dat is toch wel handig. (Voor diegene die de korte handleiding willen van Schredder hoe dit te gebruiken voor Human against human kan men mij een PM / email sturen.)

Afijn na een aantal weken was het NBC toernooi 2013 uitgespeeld en ik heb ervan genoten en alle partijen verloren, niet heel snel maar na gemiddeld een 26 zetten was het toch gedaan met Dirk “ De Boswachter”. Wat ik vooral vreemd vond overkomen, is dat veel tegenstanders nogal kwistig met hun schaakstukken omgaan, ze slaan maar een eind weg en zijn vrij snel hun en mijn stukken kwijt, terwijl ik erop gebrand ben om tot het laatst toe zoveel mogelijk schaakstukken over te houden!
Als het dan ook nog stukken waren van veel waarde, maar neen hoor, meestal stukken van de zelfde waarde of 1 punt verschil. Het komt mij toch vreemd over, maar één ding is zeker zo winnen ze wel iedere partij tegen mij, moet mij toch eens flink beraden wat hier tegen te doen, is schaken heel anders geworden dan vroeger of staan mijn hersenen niet in de juiste kompas richting!

Kortom zoals u boven uit mijn persoonlijke ervaring op kan kan maken, zou het misschien toch wenselijk zijn voor nieuw schaak geïnteresseerden om in het schaakblad of website hier over meer helderheid te brengen in deze duistere schaakwereld, van grootmeester en radelozen!

Mijn boodschap:

Schaakwereld, spreek de taal van de gewone burger en leg de aardse bewoner veel uit, al is het nog zo simpel voor u, voor hen is het dat niet!

Dirk “ De Boswachter” te Zevenbergen

Schaak affaire van Dirk “De Boswachter”
Getagd op:                                                            

Geef een reactie