Een van de mythische manieren om via schaakmat te winnen is met de combinatie van loper en paard. Dit is tegelijkertijd ook een van de eindspelen waar de meeste schakers tegen opzien om aan te beginnen. En dat terwijl het eigenlijk een simpel trucje is dat je snel aan kunt leren. In dit artikel de basisprincipes om met loper en paard tegen koning een schaakpartij te winnen.
Waarom is het lastig om met loper en paard een schaakpartij te winnen?
Iedere speler is gewend om met toren en dame een eindspel te spelen. De stukken overbruggen grote afstanden op het bord en zijn perfect in staat om een gebied af te bakenen. Hiervoor zijn een loper en paard los van elkaar niet toe in staat. Echter door het juiste samenspel lukt dat ze wonderwel. Ze hebben daar wel de hulp van de koning voor nodig.
Het basisprincipe om te winnen met paard en loper
Het doel van dit eindspel is om de koning in de hoek te dringen van de kleur van de loper. De tegenstander zal dus uit alle macht proberen in de andere hoek te blijven of naar het midden van het bord te lopen. Het lopen naar het midden van het bord voorkomen het paard en de loper. De koning sluit de ontsnappingsroute van de koning naar de verkeerde hoek af.
Hieronder de 3 basisprincipes:
- De koning van jouw tegenstander kan alleen matgezet worden in de hoek van de kleur van jouw loper
- Gebruik jouw koning om de koning van de tegenstander naar de juiste hoek te drijven
- Sluit met paard en loper de weg van de vijandelijke koning af, zodat hij alleen naar de juiste hoek kan lopen
Gebruik je deze 3 basisregels dan moet ook jij dit eindspel winnend kunnen afsluiten.
Meer weten en voorbeelden van schaakmat met loper en paard
Op de website van schaaksite.nl hebben Herman Grooten en Twan Burg een eindspelrubriek waarin matvoering met loper en paard uitvoerig wordt behandeld. Ik adviseer je om dat artikel goed te lezen en er vooral mee te oefenen.
Wil je zelf oefenen met het afronden van een eindspel met loper en paard maak dan gebruik van deze analysemodule en gebruik deze FEN notatie: 8/8/1BNK4/8/8/k7/8/8 w – 0 1.
Voor de liefhebbers hieronder nog een video van Youtube waarin het principe ook nog eens wordt uitgelegd.
Photo Credit man met rastahaar achter schaakbord: Perret pierre/ zounix / eye in motion via Compfight cc
Photo Credit man achter schaakbord: practicalowl via Compfight cc